Barn- och fritidsprogrammet

Är du intresserad av att lära dig mer om hur barn, ungdomar och vuxna utvecklas? Tycker du om att möta människor med olika behov? Vill du utveckla din ledarroll? Då är Barn- och fritidsprogrammet något för dig.

Barn- och fritidsprogrammet ger dig både de praktiska och teoretiska färdigheter som krävs för att i framtiden arbeta med barn, ungdomar eller personer med funktionsnedsättningar. Här handlar mycket av karaktärsämnena om pedagogik – läran om undervisning och utbildning. Med den här utbildningen får du en yrkesutbildning redan på gymnasienivå och du kan börja arbeta direkt efter din gymnasieexamen.

Givetvis kan du efter gymnasiet välja att nischa dig mer och vidareutbilda dig till ett specifikt yrke. Genom att välja till de kurser som krävs för vidare studier som individuellt val kan du skaffa dig allmän högskolebehörighet.

De yrkeskategorier som ryms i den här utbildningen innebär en roll där du får möta, assistera och stödja människor. Att kunna samarbeta, kommunicera, vara lyhörd och socialt kompetent är förmågor som är viktiga i arbetet med människor och de får du utveckla ytterligare under utbildningen.

Arbetsplatförlagt lärande (APL)

Etik och moral är centrala delar i programmet och du får även kunskaper i internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter. Vi diskuterar sociala och kulturella frågor och du lär dig om hälsa och hälsofrämjande arbetssätt. Utbildningen har också arbetsplatsförlagt lärande, APL, där du får möjlighet att skaffa dig både kunskaper om och erfarenheter från yrkeslivet och olika arbetsplatser.

Inriktningar

Den pedagogiska och sociala inriktningen ger dig kunskaper om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter samt om olika pedagogiska verksamheter. Vidare får du lära dig om bemötandet av människor i olika situationer, sociala frågor och verksamheter samt om stöd och service.

Inför årskurs tre väljer du yrkesutgång:

  • barnskötare
  • elevassistent
  • stödassistent

Programmet kan kombineras med elitfotbollsutbildning NIU (nationell idrottsutbildning) och även LIU (lokal idrottsutbildning)

Följ oss

Illustrerad bild av Degefors kommun i gråskala med de mest kända landmärkena och kultursymbolerna.